Der er mange måder at være bevidst som forbruger.

Og der er mange måder at vælge at støtte det lokale butiks- og handelsliv – og de lokale producenter – lad mig fortælle hvordan jeg vælger at være forbruger, måske det kan inspirere dig.

I det daglige handler jeg ind i både den lokale SuperBrugsen (i Slangerup, hvor jeg bor), og i Netto, som ligger lige overfor. Jeg handler også i Fakta og nogen gange Rema 1000. De forskellige butikker har forskellige varer som jeg foretrækker. Vores SuperBrugs i Slangerup har kolossal lokal forankring, og støtter mange lokale producenter, og det vil jeg gerne være med til at støtte. Og det gør jeg naturligvis bedst, ved at lægge en god del af mine køb der.

For eksempel vælger jeg at købe mælk fra et lille lokalt mejeri.

Jeg køber dansk sukker – jeg ved godt kiloprisen er højere end på discountmodellen, men med vores ret lille sukkerforbrug herhjemme, kommer det ikke til at vælte budgettet.

Jeg køber også dansk mel, jeg har dog svært ved at gennemskue hvornår det er dansk mel, men jeg prøver at læse på pakkerne om det er dansk eller ikke dansk.

På samme måde foretrækker jeg danske grøntsager, når de er til rådighed, men hvis jeg skal bruge noget og det ikke er der i en dansk variant, vælger jeg det.

Jeg er ikke fanatisk – men bevidst.

Og jeg har taget nogle valg om hvordan jeg vil bruge mine penge. For hver gang jeg lægger penge et sted, støtter jeg noget – så jeg er bevidst om, at støtte det der er vigtigt for mig.

Eksempel: sidste forår købte jeg et vægdrivhus, jeg havde bestemte kriterier i forhold til højde og størrelse – og selvfølgelig også til budget.

Så jeg søgte online for at finde den rigtige model, og fandt et par muligheder. Jeg endte med at købe det online i et lokalt ejet byggemarked i Randers, og altså ikke hos en af de store multinationale koncerner som – i Køb Lokalt Bevægelsens øjne – ikke bidrager på samme måde til (lokal)samfundet.

Når jeg køber tøj, sko og lignende, køber jeg det både i de lokale butikker (for mit vedkommende ender jeg oftest i Roskilde, hvor jeg kommer hyppigt). Jeg køber også tøj online, men når jeg gør det, prøver jeg altid at finde danske webshops, og allerhelst webshops jeg kan se, er ejet og drevet af en mindre virksomhed, sådan tror jeg på at mit køb gavner bedst.

Jeg ender også en sjælden gang i mellem med at købe på udenlandske netbutikker. Men så er det 95% af gangene, fordi jeg ikke har kunnet finde et tilfredsstillende alternativ, i de danske butikker og netbutikker.

Eksempel: Jeg fik gummistøvler i julegave. Jeg havde ønsket mig en bestemt ergonomisk model, der er skånsom ved mine fødder, og som har plads til mine lægge. Min mand havde fundet et par i samme mærke, som han købte online i (danske) SpejderSport – men det var desværre ikke de rigtige. Og de – og andre danske butikker og danske netbutikker – havde ikke flere af den gummistøvlemodel jeg ville ha’, og lige præcis ved dette køb var det vigtigt for mig at det var præcis denne model, så jeg endte faktisk med at købe dem i en tysk (familiedrevet) webshop.

Men 90-95% af mine køb, lægges i danske butikker og netbutikker. Og jeg har en systematisk tilgang til købene, jeg tjekker først danske butikker og/eller netbutikker for samme produkt eller gode alternativer.

KH Stine

Køb Lokalt logo

INSPIRATION, CASES & KONKRETE IDÈER

Køb Lokalt inspirationsmailen er for dig der vil styrke din virksomhed lokalt.
Du får praktiske ideer, invites, konkrete cases og inspiration direkte i mailboksen. GRATIS.

Velkommen!! Vi glæder os til at inspirere dig :-)